dijous, 9 de juliol del 2015

Contingut mental

Hola,
sóc en Marc Clemente. Com saps les meves àrees de treball són la Psicología Coaching i la Psicoteràpia.

Per començar et vull oferir una reflexió inicial que será la base sobre la que podrem treballar d'ara en endavant per desenvolupar al màxim el nostre potencial.

Imagina el següent:
Estàs dret al mig d’una gran plaça circular. És un espai sense objectes, totalment obert. De cop i volta veus que des d'un punt de l’exterior de la plaça es comença a moure una figura. T’adones que es mou de pressa i que es dirigeix directament cap a tu. S’apropa molt depressa i de cop veus de què es tracta.

És un gos enorme, negre, un rottweiler  que ve directament cap a tu. Per les característiques de l’espai no tens cap lloc on amagar-te ni protegir-te. No hi ha ningú més a la plaça ni a la vista.
Comences a pensar que aquest tipus de gossos són perillosos i que poden atacar brutalment les persones. És un gos gran, pesa més de 50 kgs i té molta força. No saps què pots fer. El teu cap va a mil per hora i l’únic que tens clar és que et pot ferir. Dubtes seriosament de les teves possibilitats de supervivència. Probablement et fereixi de gravetat i no hi ha ningú que et pugui ajudar en cas que tinguis una hemorràgia provocada per les queixalades del gos. No tens res amb què defensar-te i saps que si et poses a córrer t’atraparà sense cap dificultat.


Quina seria la teva reacció? Què creus que faries? i sobretot, quines emocions experimentaries?

La majoria de persones tindrien una resposta de pànic. En casos així es produeix una reacció massiva del organisme que engloba reaccions fisiològiques, motores i emocionals.

 Podríem observar augment de la tasa cardíaca, augment de la tensió arterial, augment de la tensió muscular, sensació d’ofec, sudoració, tremolors, els nivells de cortisol i adrenalina  augmentarien, podrien aparèixer molèsties abdominals o nàusees,  entre d’altres .

Veiem que la persona podria quedar totalment colapsada, i a més això seria completament lògic. És a dir, tindria sentit per a la persona patir aquestes reaccions. No podríem dir que aquesta persona té un trastorn mental ni res per l’estil. Ho considerariem una reacció lògica al que està experimentant.

Ara imaginem el següent:

La mateixa plaça, amb les mateixes disposicions espaials i temporals.

El mateix gos, corrent a la mateixa velocitat en la mateixa direcció.

Ara comences a pensar que és el gos del teu veí. Recordes  que ahir vas estar jugant amb ell una bona estona i que t’ha reconegut. Ve corrent perquè està molt content, s’ho va passar tant bé que vol que continueu jugant. És preciós, mira quina alegria i quina energia tenen aquests gossos.

Quina seria la teva reacció?, Què creus que faries? I quines emocions experimentaries?

Com veu,s és evident que les respostes serien completament diferents.

Probablement el rebries amb alegria, el cridaries i ràpidament estaries jugant amb ell. Et sentiries relaxat, amb una rialla dibuixada al teu rostre.

El teu cos no reaccionaria fisiològicament de la mateixa manera i cap de les respostes corporals descrites a l’apartat anterior es donaría.

A més aquesta nova reacció també seria lògica. Tindria sentit en relació a l’experiència.

Com s’explica?

Proposo aquest exercici per veure que el que importa no és la situació externa ni el context sinó que el que realment farà decantar la balança és el nostre contingut mental.

El nostre contingut mental és el responsable final de que manifestem certes emocions i no unes altres, que actuem d’una manera i no d’una altra i que ens relacionem amb els demés d’una manera o d’una altra.

Com pots veure aquest contingut mental és relatiu.  No cal que sigui cert ni real, simplement cal que estigui present .

Aquesta primera eina és fonamental per poder anar avançant en el nostre camí. Necessitem entendre això de manera profunda. No serveix entendre-ho només de cap. Hem de treballar fins que estigui clar en tots els seus aspectes de manera vivencial.

Et proposo un exercici.

Estiguis on estiguis agafa un paper i un llapis, o qualsevol eina d'escriptura que tinguis a ma.

Fes un recorregut mental del dia d’avui fins que trobis una situació en la que t’hagis sentit trist, enfadat, espantat, desanimat. Fes una breu descripció de la situació.

A poc a poc intenta anar mentalment al moment exacte de la situació. Apunta quin record tens del contingut mental que estaves tenint en aquell moment. A vegades costa una mica. Fes-ho lentament, com si poguèssis anar passant fotograma a fotograma a càmera enrera  fins a trobar el contingut mental que busques.

Quan el trobis intenta passar-ho a paraules.  Escriu el que et sembla que estaves pensant en aquell moment.  No et sorprenguis, el més lògic és que el contingut hagi estat negatiu. I a més comprensible.

Ara fes el contrari, ves a recordar una situació vital en la que t’hagis sentit exultant, ple d’energia, ple de felicitat,. Quin contingut mental hi havia en aquell moment?

Escriu tot allò que et passi pel cap. Analitza-ho i treu les teves pròpies conclusions.

Bé. Gradualment  aniràs apropant-te a la veritable potència d’aquesta comprensió. Literalment et pot canviar la vida.

Obviament,  a l’integrar aquesta manera de veure es plantejen moltes preguntes. P.e. D’on surten aquests continguts? Per què es mantenen si resulta que no ens permeten gaudir de totes les nostres possibilitats? Per a què serveixen? Això li passa a tothom amb la mateixa  intensitat? Com és que  no aconsegueixo controlar aquest contingut?

Poc a poc anirem donant resposta a aquestes preguntes, de moment t'avanço una boníssima notícia.

Des d’aquest punt de vista que proposo el contingut mental és construït. Per tant pot ser deconstruït i també reconstruït.

Bona setmana, espero que feu una bona feina!!

Espero els vostres comentaris, opinions i propostes. Em podeu contactar en el mateix bloc o a marcclemente@copc.cat

Aclaració:

Per facilitar la lectura i l’escriptura del meu bloc faré servir el masculí o el femení indistintament. Es sobreentén la referència a ambdós gèneres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar en aquesta pàgina.