dilluns, 12 d’octubre del 2015

Els Hàbits

ELS HÀBITS
Benvinguts de nou!



Avui parlarem dels hàbits.
Els hàbits són pautes d'actuació persistents que defineixen el que fem i en última instància el que som.
Instaurar un hàbit no és feina fàcil, requereix compromís i esforç. Començar és el primer pas, potser el més important però ningú assoleix bons resultats a llarg termini sense instaurar les accions adients dins del seu dia a dia.
Quan un hàbit està instaurat forma part de la vida de la persona. Es torna la seva manera de fer les coses. És pràcticament automàtic, no requereix un grau de consciència elevat ni grans despeses atencionals ni energètiques. Simplement es fa.
Tothom té hàbits. El que passa és que potser els hàbits que tenim no són els que ens poden conduir al lloc on volem arribar. Així doncs, per instaurar un hàbit no només haurem de començar una nova acció, sino que aquesta nova acció haurà de competir amb altres accions/hàbits que normalment són de signe contrari a les que volem instaurar. Per tant, preparem-nos pel viatge.
Com es fa perquè una acció aïllada es converteixi en un hàbit a llarg termini?

Hi ha autors que fan servir la metàfora de la força de la gravetat. Per explicar-ho diríem que els hàbits actuals (fets de moltes repeticions) tenen una gran força gravitatòria. Sortir d'ells és difícil perque per la força de la repetició aconsegueixen arrossegar les noves conductes cap a la no acció, repetint les accions anteriors.
Aquesta atracció és realment potent, una mica de força de voluntat no pot amb aquesta gravetat. Necessitem alguna cosa més.
Una primera estatègia consisteix en visualitzar el resultat. Tanquem els ulls i ens fem una imatge mental de com serà la nostra vida amb aquest nou hàbit. Intentem fer-nos aquesta representació amb tots els detalls possibles. Aquesta estratègia activarà el DESIG que això passi. El desig és el combustible per al canvi a llarg termini. Necessitarem aquest combustible quan les coses es posin difícils o quan els resultats triguin a arribar.
El segon pas és definir acuradament en que consisteix el nou hàbit. Té a veure amb els objectius dels que parlàvem en articles passats. Recordeu, objectius realistes, mesurables, rellevants, específics i coherents amb els nostres sistemes de valors.
El tercer aspecte és que hem de tenir coneixements de com s'ha de fer. En alguns casos necessitarem ajuda externa per saber com aprendre un idioma, o com cuinar de manera saludable. Altres hàbits com revisar una agenda poden semblar més senzills però sempre necessitarem el coneixement de com fer-ho. Si no el tenim l'haurem de buscar.
El quart tema fonamental és que l'hàbit ha de tenir un espai al nostre dia a dia. Li hem de fer un forat a la nostra agenda. Si no apareix a la nostra vida no existeix realment.
Si mirem els anteriors punts ens adonarem que en definitiva son les respostes a quatre preguntes que un cop resoltes ens seran d'inestimable ajuda per a poder instaurar els hàbits amb garanties.
Per a què?
Què?
Com?
Quan?
Imaginem una nau espacial que intenta superar la força de la gravetat amb aquest quatre motors. Tots quatre han d'estar actius, si un falla la nau perdrà l'orientació i es desviarà de l'objectiu.
Recordeu que l'esforç inicial és el més important. Un cop superem la força de la gravetat i ens posem en l'òrbita del planeta mantenir-nos requereix una energia molt menor.
Quant de temps hem de repetir les accions adients per instaurar un hàbit?
Hi ha autors que parlen de 21 dies perquè un hàbit estigui instaurat. Des de el meu punt de vista hi ha molts factors que influeixen en aquest aspecte i per tant el nombre de dies pot variar de persona a persona i de hàbit a hàbit. Per tant, l’estratègia recomanable és anar fent dia a dia, amb els quatre motors actius. Arribarà un moment en que les noves accions hagin substituit a les antigues i formin part del nostre dia a dia normal. Estarem orbitant!
Aquestes setmanes l’exercici tractarà de repetir les accions programades. Activem els quatre motors de manera ferma i decidida i a volar!
Recordeu que el bloc és per a vosaltres. Qualsevol aportació, suggerència, dubte o interès serà benvingut!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar en aquesta pàgina.